Svar på kommentar

paulina om Andra djur som sällskap?:

Jag kan tycka att det är svårt att ställa sig på någon särskild sida gällande den diskussionen. Vi själva har ju hundar kring oss och det finns ingen lag att hunden ska ha en hund kompis. Förutsättningarna är inte dem samma som ned en häst alla gånger men principen den samma. Att hästar i fångenskap inte kommer överens grundar sig i många fall att vi inte har flera tusen hektar hästarna kan röra sig på som de haft om de va vilda. När det sociala samspelet mellan hästar sker så kan ibland den som är lägst i rang få hålla sig en bit utanför, vilket kan vara svårt i en hage om några 20m2 (eller hur stor nu de flesta hagar är)

Men att påstå att det ena eller andra är bäst utan att stå i en viss situation är svårt att göra. Inte alls konstigt att en häst som annars är hack kyckling trivs bra där den slipper vara det. Hästar har självförtroende de med, det syns tydligt i galopp och trav industrin.

Så absolut. En glad häst mår bäst.




Svar: Skillnaden mellan häst och hund är att dagens hund inte är flockdjur. Vargen är ett flockdjur, men hela den egenskapen är bortavlad ur hunden. Hästen är fortfarande flockdjur, den egenskapen har man inte lyckats avla bort. Vissa hästar trivs bäst ensamma, så är det bara.
Tex i vår stall, så är den största hagen runt 1 hektar stor, de andra är inte mycket mindre. Dock är vi noga med sammansättningen i våra hagar, funkar inte en häst med resten av flocken så får den gå i en annan hage, osv osv. Vi har idag tre olika hagar där det går hästar, en fjärde hage som är sommarhage. Vi har haft problem med hästar som inte funkat, då har de fått gå i den hage där det funkat bäst, men det kanske inte varit så bra det heller. Idag fungerar våra hagar riktigt bra, dock är det snart dax för en ny häst i stallet, och då börjar hela cirkusen om. Det är lite trist, för det har varit så ett tag, mycket hästbyten osv. Många hästar har avlivats/dött, och då kommer det givetvis nya hästar. Vi får hoppas att det får vara som det är i vårt stall nu ett tag framöver.
Visst har hästar bra eller dåligt självförtroende. Min häst hade tidigare dåligt självförtroende, han var låg i rang, men när han fick gå själv i sin hage (pga avlivade hästar) så växte han inom sig, och är idag flockledare. En av de nya hästar, också han travare, är som en fölunge i hagen, måste ha någon nära, han vågar inte vara helt själv. Men en travare vi hade innan i stallet, hade för mycket självförtroende, han var riktigt kaxig mot andra och körde med dom. Det skiftar otroligt mycket mellan alla hästar, och en häst kan förändras bara när de byter stall eller tillochmed hage!
Så absolut, en bra hagsammansättning är bland det viktigaste.
//Sofie


Postat av: Anna

Själv har jag en B-ponny som gärna är högsta hönset i hagen. Tidigare hade vi ett halvblod som stod över henne men när han blev äldre och inte orkade lika mycket märkte vi tydligt att hon försökte ta över. Tillslut blev han så dålig att vi fick ta bort honom och min ponny fick då gå ensam i hagen ett tag. Hon trivdes ganska bra med det, lite mer sällskaplig blev hon men inte märkbart. Sedan fick vi en ny lånehäst som är väldigt låg i rang och min ponny tog direkt översta rangen. Dock känns de inte alls som en flock, de har aldrig stått och kliat varandra och kommer lånehästen för nära blir min ponny jättesur och kör iväg henne. Hon är en riktigt taskig ledare men lånehästen är otroligt fäst vid min ponny även fast hon bits och sparkas.



Det där med hagkompisar kan vara svårt och det kan vara svårt att hitta någon som passar. Vi har som tur var en väldigt stor hage så de behöver inte gå särskilt nära varandra om de inte vill. Vilket de inte gör.

2012-04-07 @ 13:01:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: